Потребителски аватар
Speedy
Напреднал
Напреднал
Мнения: 137
Регистриран: преди 7 години
Ник в играта: Speedy
Скайп профил: speedyyss
Вашият пол е: Мъж
Местоположение: Бургас
Контакти:
Статус: Извън линия

Как да ускорим работата на персоналния компютър

Мнение от Speedy » преди 7 години

Урока има за цел да ви помогне да ускорите своя компютър
Персоналният компютър никога не е толкова бърз, колкото бихме искали да бъде. Понякога се случва така, че само няколко месеца след като сме го купили той да започне да се влачи, да изпълнява бавно задачите, понякога дори да увисва, да не може да работи едновременно с няколко приложения и т.н. Ако работите с приложения, които не изискват повече ресурси, отколкото тези, с които разполага в момента компютърът, купуването на допълнителен хардуер няма да реши проблема. По-добре да се направи опит да се изцедят напълно възможностите на съществуващия хардуер, което може да стане с помощта на описаните по-долу елементарни действия.
Деинсталирайте и изтрийте неизползваните приложения

Възможно е да обичате да сваляте и инсталирате различни програми, които смятате за полезни, но интересът към тях изчезва по някое време, а всички тези приложения остават на твърдия диск, задръстват лентата със задачи и забавят процеса на стартиране на компютъра. Още по-лошо става, когато има повече досадни приложения, които сами се стартират при пускане на компютъра и намаляват скоростта му. Отървете се от тях, ако не ги използвате. Ето как става това:

За Windows XP, кликнете Start > Control Panel > Programs and Features. За Windows Vista, кликнете Start > Settings > Control Panel > Uninstall a Program. Огледайте списъка с програми. Вероятно ще се натъкнете на такива, за които дори няма да си спомните кога сте ги инсталирали. Маркирайте всяка една от ненужните програми и кликнете Remove или Uninstall. Рестартирайте, ако се изисква, но не преди да сте премахнали всички програми, които вече не искате.

И отново много програми се зареждат при стартиране, което означава по-дълго чакане за вас и намалена налична RAM памет при редовно използване. Ако имате много икони в Systray, трябва да забраните стартирането на някои от тях. Това става по следния начин:
За Windows XP, кликнете Start, след това напишете msconfig и натиснете Enter, след това кликнете табулатора Startup.
За Windows Vista, кликнете Start > Settings > Control Panel > Change Startup Programs.

За да забраните стартирането на конкретни програми, трябва да махнете отметките в кутийките до всяка нежелана програма. Не прекалявайте, обаче. Оставете всичко, което е от Microsoft или производителя накомпютъра и не забранявайте програми, които имат нещо общо с антивирусна защита, работа в мрежа, защитни стени и др. Но спокойно можете да махнете други екстри като автоматични софтуерни актуализации, Bluetooth монитори и т.н.
Почистете твърдия диск

Ако приличате на средния компютърен потребител, вероятно имате стотици икони на десктопа и препълнено кошче (Recycle Bin). Добрата новина е, че многото икони забавят само вас, не и компютъра, а кошчето има минимален ефект върху бързодействието. Но тъй като целта е да се направи всичко възможно за ускоряване на работата, не си пестете труда, още повече, че благодарение на вградените възможности на Windows, това става бързо и лесно.

Започнете с кликване на Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup (или Start, напишете Disk Cleanup и натиснете Enter). Изберете My Files в следващия прозорец, изберете диска, който ще почиствате (ако имате повече от един дискове) и натиснете OK. Не се учудвайте, ако се окаже, че има няколстотин мегабайта ненужна информация.
Елиминирайте адуер и спайуер

Много е важно да поддържате системата чиста от адуер и спайуер. Тези програми могат да ограничат значително достъпните за вас системни ресурси. Изтеглете някоя самостоятелна програма за премахване на този вид нежелан софтуер от рода на Ad-Aware (изданието Basic е безплатно) и я инсталирайте. Ако не искате да си губите времето с нови инсталации, използвайте Windows Defender. За да направите това, просто кликнете Start, след това напишете Defenderи натиснете Enter. Можете да изберете Quickили Full Scan. Не забравяйте редовно да проверявате за актуализации и нови дефиниции.
Добавете малко RAM

Малко повече системна памет, или RAM, няма да навреди на компютъра. Цените на масовите памети не са високи, монтажът е лесен, а резултатите са забележими и могат да увеличат скоростта до 20%. Важно е да подберете този вид RAM памет, който е подходящ за компютъра ви, така че трябва да проверите на сайта на производителя за подробности. Производители на RAM като Crucial и Kingston също дават такава информация на уеб сайтовете си.

Инсталирането на RAM е лесно, както на настолен, така и на преносим компютър. Ще ви трябва отверка. Изваждането на старите модули и поставянето на нови става ръчно. След монтажа рестартирайте компютъра и проверете дали системата разпознава новите модули като кликнете Start > Control Panel > System.
Дефрагментиране на диска

След почистване на компютъра от ненужните програми и файлове, твърдият диск вероятно изглежда като виртуално парче швейцарско сирене. Време е да го дефрагментирате.
Този процес пренарежда блоковете с данни, така че твърдият диск да не губи време в търсене в различни участъци от дисковите повърхности. Преподреждането улеснява достъпа до информацията.

Първо, кликнете Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter. В кутията, която ще се появи, можете да направите график за редовни дефрагментации или да започнете процеса веднага. Компютърът ще се анализира и ще ви съобщи необходимо ли е да се прави дефрагментиране. Ако случаят налага това, кликнете Defragment Now. Изберете диска или дисковете за дефрагментиране и натиснете OK. Имайте предвид, че това отнема време, но резултатът си заслужава чакането.
Следваща стъпка

За още по-голямо ускорение може да се помисли върху въпроса за смяна на твърдия диск с по-бърз (7,200 или 10,000rpm). Това определено ще ускори цялостната работа на компютъра, но изисква повече предварителна подготовка по архивиране на информацията от стария диск и прехвърлянето й на новия, по-бърз диск.


Източник: cs-bg.info
Реал Мадрид

Потребителски аватар
slaviaultras
Много Добър
Много Добър
Мнения: 585
Регистриран: преди 7 години
Вашият пол е: Мъж
Контакти:
Статус: Извън линия

Re: Как да ускорим работата на персоналния компютър

Мнение от slaviaultras » преди 7 години

а рам паметта от голямо значение ли е ?
Изображение

Отговори

Върни се в “Windows OS”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост