Приемат стандарта DDR4 догодина

Тук ще се преместват стари и приключени теми от раздел "ТЕХНОЛОГИИ"
Правила на форума
За стари и важни теми от раздел ТЕХНОЛОГИИ.
Заключено
Аватар
u3HEHAga
В Е Т Е Р А Н
В Е Т Е Р А Н
Мнения: 1231
Регистриран на: 10 Апр 2013, 19:42
Ник в играта: u3HEHAga
Вашият пол е: Мъж
Местоположение: Europe / Bulgaria / Vraca
Обратна връзка:

Приемат стандарта DDR4 догодина

Мнение от u3HEHAga »

Изображение
Изглежда, че DDR4 не е толкова далеч в бъдещето, колкото очаквахме. Според рекламата на Crucial Memory можем да очакваме новото поколение памет до края на тази година. Това означава, че може да имате DDR4 на вашия компютър след месец. Разбира се DDR4 има различна архитектура, което означава, че ще ви трябва различна дънна платка.
Но дали ъпгрейдът си заслужава? От Crucial Memory са направили сравнение между четирите поколения оперативна памет. DDR4 не само, че ще използва само 1,2 волта напрежение, но и ще предлага два пъти по-висока скорост от DDR3. По-ниския волтаж ще доведе до по-ниски температури в системата и до по-издръжлива батерия, а за големите информационни центрове, това означава и по-ниски сметки за електричество.
Според графиката виждаме, че DDR4 е 100% по-бърза, използва 20% по-малко електрическо напрежение и има 300% по-голяма плътност от DDR3. Друг аспект на новата памет е, че тя ще предлага по-голям брой чипове на платка, като една платка DDR4 ще може да предложи 16GB RAM. Това е два пъти повече от максималния капацитет на DDR3.
Изображение
Ще трябва обаче да изчакаме излизането на дънни платки, които поддържат DDR4. Най-вероятно ще видим истинско раздвижване на пазара на дънни платки и оперативна памет през първото тримесечие на 2014 година.
Стандартът DDR4 ще бъде приет през следващата година, съобщи браншовата организация JEDEC Solid State Technology Association, която отговаря за стандартизацията в областта на паметите.
Очаква се работите по спецификацията DDR4 да приключат към средата на 2012 г. Публикуваните основни параметри на стандарта го характеризират като съществена крачка към повишаване на производителността и намаляване на консумацията на енергия.
Изображение
Производители на памети като Hynix и Samsung вече показаха своите първи DDR4 продукти

Паметите DDR4 се разработват с отчитане на изискванията за високоскоростна работа с широк спектър приложения – от сървъри и настолни компютри до лаптопи и битови прибори. Създателите на стандарта се опитват да опростят прехода към новата памет от гледна точка на разработчиците на електронни устройства.
Захранващото напрежение VDDQ ще бъде установено на ниво 1,2 волта, а за VDD е предвидена възможност за намаляване в бъдеще. Това ще позволи удължаване на живота на спецификацията и отстраняване на проблеми със съгласуването на нивата, тъй като напрежението на линиите за вход-изход ще остане непроменено в различните поколения памети.
Производителността на DDR4 паметите ще бъде повишена, благодарение на различни подобрения, като например нова архитектура на банките памет. Скоростта на предаване на данни по една линия ще расте с времето от първоначалните 1,6 GT/s до 3,2 GT/s.

Публикуваха финалната спецификация на DDR4

Новият стандарт дефинира по-бърза и по-икономична памет
Асоциацията JEDEC, която се занимава със стандартизация на памети, завърши спецификацията DDR4. Новият стандарт JEDEC DDR4 (JESD79-4) е призван да повиши производителността и да понижи консумацията на енергия на паметите от тип DRAM.
Спецификацията на DDR4 е достъпна за сваляне от сайта на JEDEC. Новите памети ще намерят приложение в сървъри, ноутбуци, настолни РС и устройства от потребителската електроника, съобщават от организацията.
Скоростта на предаване на данни при DDR4 е определена на 1,6 GT/s (гига трансфера в секунда) на пин с перспектива да нарасне до 3,2 GT/s. Подобренията касаят не само бързодействието, но и обема на паметта. В частност, DDR4 може да се инсталира в стекове по осем чипа, които се тълкуват като един товар на линията.
Друга новост е независимият избор на операции (активиране, четене, запис или регенерация) за всяка група от две или четири банки памет. Това ще повиши ефективността и пропускателната способност на паметта, съобщи JEDEC.
Изображение
Заключено

Обратно към “Архив "ТЕХНОЛОГИИ"”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта