Така, значи като човек, който се занимава с психология и по-точно в дяла на психологията, занимаваща се със сънищата, мога да обясня с прости думи какво е съня:
Когато спим, тялото ни си отпочива, като казвам тялото имам впредвид – сърце, бели дробове, мускулите на тялото, очите. Мозъка обаче е друго нещо – една част от него си почива, друга работи дори по-усърдно докато спим. В процеса на съня, мозъка обработва информацията, която е събрал през деня, тоест спомените. В този процес, мозъка подрежда новите спомени в паметта, или казано на по-компютърен език – човешкия хард диск

Интересното е, че докато този процес тече, се разбутват стари спомени – спомени, които сме видели, чули, почувствали и дори мечтали. Всяко нещо, колкото и незначително да е било се запаметява в мозъка. Докато тази информация се разбутва, мозъка ни “забавлява” с невероятни филми, наречени сънища. Обикновено 60% от нещата, които сънуваме са свързани с изминалия ден, останали те 40 може да са неща от преди 10-15-20 години, дори и повече, в зависимост на каква възраст сме. Много се чудят защо имаме толкова невероятни сънища, неща които уж никога не сме виждали, усещали и т.н., но както споменах, дори фантазиите ни също влизат в паметта ни, така че можем да сънуваме неща, които са ни били само в главата, а не сме ги виждали нито на живо, нито на филм. В доста чести случаи сънищата ни се определят от емоционалното състояние – ако сме щастливи, спокойни, безгрижни, сънищата ни са хубави, спокойни. Обаче ако сме нервни, притеснени, неспокойни, разтревожени, обикновено се превръщат в кошмари. Много интересно е също, че мозъка ни може да си направи заключение от нещо малко, как би било изглеждало в голям мащаб. Пример ще дам с нещо което аз и на други хора, с които съм комуникирал на тази тема са изживявали – на 99 % от хората им се е случвало да се изгорят – било то със запалка, на котлон, на радиатор, печка или каквото и да било. На базата на това че сме си докоснали дори пръста с огъня и болката която сме почувствали, мозъка ни прави алгоритъм какво би било чувството ако изгорим целите, дори и това никога да не се е случвало, не дай си боже и никога да не се случи на никой. Има случаи (включително и аз съм имал) на сънища, в които попадаш в пожар, гориш целия. И се събуждаш от ужас и болка … хората се питат как е възможно да го чувствам толкова реално, при положение че никога не ми се е случвало. Отговора е този, който посочих малко по-горе. Та съня е много интересно нещо и всъщност в момента психолозите работим точно над това явление, че каквото ни се случи, било то реалност или дори фантазия, мозъкът ни е един огромен хард диск, който запаметява информация от почти денят ни на раждане и се надяваме вбъдеще да отключим тези мистерии и да се възползваме от цялата информация, която се съхранява в главата ни. Представете си че сте на изпит и можете да кажете/напишете/решите всичко от само 1 прочитане на урока. Звучи фантастично нали? Но не толкова. Въпрос на време е само да овладеем тайните на съзнанието ни, а това е само дялът на паметта, а колко още ни очаква, е вече друга тема

Ето и няколко интересни факти за съня:
-докато спим, можем да вършим същата работа, каквато и през деня (да, говоря за сомнанбулство). Има рядко срещани случаи при работохолици, които докато спят вършат същата продуктивност, каквато и до докато са будни, а на сутринта нямат никакъв спомен да са я свършили и се чувстват отпочинали.
-когато се събудим, през първите 3 секунди не помним абсолютно нищо, включително кои сме ние, как се казваме, неориентирани сме и т.н. Мозъкът ни обаче после превключва и тези 3 секунди дори не ги помним.
-хората, които редовно спят по-малко (4-5 часа на денонощие и по-малко) имат повече сънища, заради по-голямата натрупана информация.
-до 1 час след събуждането, забравяме 80 % от нещата, които сме сънували и остава само основния сюжет.
-ако ни събудят по време на някоя от РЕМ фазите, помним само 1 % от това, което сме сънували, дори в повечето случаи и по-малко.
-хората, които имат лек сън (както се казва и карфица да падне, ще се събуди), обичат да спят повече от нормалното (около 9-10 часа сън на денонощие при нормално 7-8 часа).
-организмът си почива най-добре в часовете на сън от 2 сутринта до 10 сутринта.
-най-непродуктивни (за мозъчна активност) са часовете от 7 сутринта до 10 сутринта и от 4 следобяд до 7 следобяд, през тези часове мозъчната дейност (работа, учение. усвояване) е намалена с до 40 % процента от нормалната, именно за това в тези часове повечето от нас са сънливи.